Diz Kireçlenme

Diz Kireçlenmesi nedir? Diz kireçlenmesi (gonartroz) eklem kıkırdağının bozulmasına bağlı olarak diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlığı ile kendini gösteren hastalıktır. Tedavisinde son nokta olarak diz protezi uygulaması yapılır.​ Diz Protezi Nedir? Diz protezi aşınmış dizlere yapılan metalik kaplamaya verilen isimdir. Diz protezi bir mekanizma değildir. Diz ekleminde problemi olan hastalara ağrısız ve daha rahat hareket edebilme imkanı sağlar. Diz protezi kimlere önerilir? diz-kireclenmesi-1.jpg Dizinde ağrı şikayeti olan ve yapılan bütün tedavi girişimlerine rağmen ağrıdan kurtulamamış hastalara kesin çözüm olarak önerilen tedavi şeklidir. Öncelikle diğer tedavi yöntemleri mutlaka denenmiş olmalıdır. ​ Diz ağrısının en sık rastlanan sebebi dizdeki kireçlenmedir. Kireçlenme, dizdeki kıkırdak dokunun bozukluğu olarak tanımlanır. ​ Diz protezi yapılacak hastalarda yaş sınırı yoktur. 20 ile 90 yaş arasında gereksinim duyulan herkese yapılabilir. Diz Protezi ameliyatı nasıl bir ameliyattır? Hekimden hekime değişmekle birlikte ortalama 45 ila 90 dakika arasında sürer. Her iki diz aynı gün ameliyat edilebilir. Herhangi bir destek kullanmadan 3. haftanın sonunda yürümek mümkündür. Ameliyattan bir ay sonra herhangi bir destek kullanmadan tam hareket sağlanabilir. Diz protezinden beklenti ne olmalıdır? Doğru yapılmış bir diz protezi, tamamen ağrısız, normal yürümeye ve merdiven inip çıkmaya olanak sağlayan, dizin günlük yaşamda gerekli olan bütün hareketlerine izin verecek ölçüde bükülebilebilen bir diz eklemi sağlayacaktır. ​Hasta diz protezi yapıldıktan sonra bisiklete binme, yüzme, hafif koşu, çok sert olmayan pistlerde kayak ve tenis gibi bireysel sporları rahatlıkla yapabilir. Diz protezi ne kadar süre dayanır? Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan diz protezlerinin ömrü günümüzde 25-30 yıla kadar uzamıştır. Herhangi bir nedenle kullanılamaz duruma gelen protezler ikinci bir müdahale ile yenilenebilir.
Avatar

leventsurer

Üyelik Tarihi:  07/05/2019

Op. Dr. Levent Sürer, Liseyi İzmir Atatürk Lisesi'nde okuyup mezun oldu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra ortopedi ve travmayoloji uzmanlığını İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Uzmanlık eğitimi sırasında Pittsburgh Üniversitesi spor yaralanmaları merkezinde eğitimine devam etti. Uzmanlık eğitiminin ardından Diyarbakır Asker Hastanesinde 1 yıl görev yaptı ve sonrasında Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştı.

Alanında birçok bilimsel makalesi bulunmaktadır. 2012-2019 yılları arasında Acıbadem Bodrum Hastanesinde çalıştıktan sonra aynı yıl görevinden ayrılarak serbest hekim olarak muayenehanesinde çalışmaktadır. Birçok uluslarası ve ulusal kongrelerde bildirileri ve çeşitli bilimsel dergilerde makaleleri bulunmaktadır.